Lnáře

Hrob Petr Haferník

Autor: Marek Lanzendorf, 12.11.2016
Umístění: Lnáře, hřbitov
Nápis:
RODINA
MAŠKOVA
A
HAFERNÍKOVA
Poznámka:

Petr Haferník se narodil 13.dubna 1919 v Halenkově, okr. Vsetín. Otec Josef byl dřevař, matka Rosina Haferníková ( za svobodna Haničáková ) se starala o domácnost.
Pocházel ze 6 dětí, měl 3 bratry – Františka, Josefa a Vincence a 2 sestry Celestinu a Marii. Po absolvování základního školního vzdělání pracoval 1933-4 v lese spolu s otcem na panství Schreiber, Slovensko. Potom nastoupil do učení – obor kuchař v Komárně. Dále od 15.června 1936 do 1.srpna 1939 nastoupil v Praze do Odborné pokračovací školy, obor živnost hostinská a kuchařská.
Již od mládí byla vlastencem, účastnil se demonstrací 28.října a 17.listopadu.
Dne 23.listopadu 1939 byl Petr Haferník zajištěn na Václavském náměstí a odveden na policejní komisařství v Krakovské ulici včetně dalších cca 30-40 lidí. Zde měli službu čeští policajti a ve večerních hodinách jim starší policista oznámil, že kdyby chtěl jít někdo na záchod, že ,,tam,, jsou dveře otevřené.
Spolu s blízkými známými – student medicíny Jan Prager , Čestmír Novotný a ještě další dva – urychleně opustili toto policejní komisařství, kde si slíbili, že sejdou v odboji.
Potom si Petr Haferník zabalil nezbytné věci a odjel směr Hranice na Moravě a Vsetín. Tam druhý den vyhledal bratra Frantu a sdělil mu , že hodlá odjet do Francie do Československé legie. Překročili hranice na Slovensko tři, včetně bratra Vincka. Vytýčili si cestu ze Slovenska přes Maďarsko , Jugoslávii, Řecko, Turecko do Sýrie a Bejrůtu – do tábora cizinecké legie. Dále lodí do Francie do Marseille do pevnosti St. Jean, kde byl proveden tzv. odvod.
Po odvodu jeli vlakem do jižního městečka Agde, dříve pirátského , poblíž přístavu Sete. Do tábora se dostali 5.ledna 1940. Bratr Franta sloužil za republiky jako specialista u zákopníků byl přidělen i zde k ženistům a Petr Haferník jako nevoják s ním.
V březnu byl přeložen k zvláštnímu oddílu a zařazen do poddůstojnické školy. Po dvou měsících ukončil poddůstojnickou školu na výbornou a byl povýšen na svobodníka.
Byl zařazen do zvláštního průzkumného oddílu se kterým odešel v květnu na sever na řeku Marnu s druhým pěším plukem kde se poprvé utkali s Němci.
Během bojů kdy docházelo vše, protože zásobování nefungovalo byli nuceni ustupovat. Při ústupu se dostali do nebezpečného postavení , ale díky 4 mužům (včetně Petra Haferníka), kteří nepřítele zdrželi a jejich pozorovatelnu nepřítele v kostelíku na věži likvidovali se podařilo ostatním ustoupit. Za toto byli vyznamenáni – Za chrabrost.
Následně ustoupili až Agde do přístavu Sete odkud odpluli evakuační lodí okolo Gibraltaru do přístavu Liverpool. Dále pokračovali vlakem do vnitrozemí Anglie, do stanového tábora Cholmondeley Park.
Od 4.prosince 1942 do 2.ledna 1943 absolvoval kurz u STS 26 (Special Training Stations) v Traigh House – v kurzu útočného boje a základů sabotáže.
Potom přišel na řadu výsadkářský výcvik od 15.února do 1.dubna 1943, během kterého se vážně zranil. V nemocnici strávil skoro 2 měsíce. Po návratu ke své jednotce vykonával lehčí službu – vzhledem ke své civilní profesi, obsluhoval v důstojnické jídelně, kde se setkal s několika vzácnými hosty - s prezidentem Benešem, W.Churchilem, generálem Sikorským, Janem Masarykem a dalšími.
Jelikož již nemohl v budoucnu absolvovat další seskoky, byl poslán do kurzu automechaniků motorových vozidel.
Po invazi spojeneckých vojsk do Normandie v červnu 1944 a reorganizaci naší armády a po vytvoření tankové brigády byl zařazen do rotní dílny jako velitel a účastnil se obléhání Dunkerque. Během dubna 1945 byl raněn střepinami dělostřeleckého granátu.
Po kapitulaci Německa 8. Května 1945 se naši vojáci začali připravovat na přesun do vlasti. Po návratu do vlasti byli Petr Haferník se svým bratrem přesunuti na Blatensko, do obce Lnáře, kde se ubytovali v místním zámku. Zde se také 24.listopadu 1945 oženil s místním děvčetem. I přes to , že se mu v armádě otevírali možnosti dalšího půso,bení ukončil své působení v armádě v prosinci 1945.
Po roce 1948 bylo na vojáky ze západu pohlíženo s velkou nedůvěrou, Petr Haferník byl dohledem , pracoval jako topič, instruktor v autoškole, traktorista a nakonec do roku 1974 jako vedoucí restaurace ve Lnářích. V dubnu 1974 odešel do důchodu.
Petr Haferník byl vyznamenán Československým válečným křížem 1939, Československou medailí Za chrabrost, Československou medailí Za zásluhy II.stupně, Československou vojenskou pamětní medailí se štítky F-VB. Dne 21.října 1991 byl v rámci rehabilitace povýšen do hodnosti nadporučíka ve výslužbě.
Zemřel 28.5. 1993 ve Lnářích.

Dobové fotografie a údaje do životopisu poskytl pan Pavel Haferník, syn.


Souřadnice: N49°27'42.42'' E13°47'10.14'' (střed hřbitova)
Pomník přidal: Marek Lanzendorf
Příprava dat: Milan Lašťovka