Rynholec

Památník železniční nehody

Autor: Marek Lanzendorf, 03.10.2015
Umístění: Rynholec, Pražská, hřbitov
Nápis:
Na památku
obětem
železničního neštěstí
v roce 1945
Poznámka:

Info z knihy o Rynholci:
"Na železničním přejezdu došlo ke srážce autobusu s rychlíkem, stalo se tak 19.7.1946 (v roce 1945 jsem žádnou nehodu nenašel, jen nálety hloubkařů). Řidič autobus si všiml stažených závor pozdě. Zřejmě ho zaujala rovná silnice, možná zde jel poprvé, nebo autobusu selhali brzdy. Po přeražení první závory se snažil objet druhou, uhnul vlevo, ale za kolejemi vjel do příkopu a zadek zůstal na kolejích, v tu chvíli se přihnal rychlík a narazil do zadku autobusu.
Část autobusu s mrtvolou ženy zůstala na lokomotivě. Po pravé straně železniční tratě leželo 10 rozdrcených těl. (mj. ruský plukovník s majorem). Cestou do nemocnice zemřely další tři ženy. Řidič (německého původu) vyvázl bez zranění, vzhledem k tomu, že autobus vezl sovětské občany, tak okolo stojící lidé mu spílali, že to udělal schválně.
Zajímavostí beze sporu je, že při nehodě zahynula žena a dcera řidiče. Podle očitých svědků ležely jejich mrtvoly dva dny vedle hřbitovní zdi, přikryté dekami. Kdosi z rynholeckých mocných je zakázal pohřbít s tím, že ty "německé zdechliny" tu nikdo nechce. Až během třetí noci je kdosi zakopal u hřbitovní zdi."


Centrální evidence válečných hrobů: není evidován
Souřadnice: N50°8'21.55'' E13°55'41.61'' (střed hřbitova)
Pomník přidal: Milan Lašťovka