K pomníku Karla Zbírala

K pomníku Karla Zbírala

Už jako malý kluk, vždyť jsem starý Leteňák, jsem často mířil do Královské obory, česky do Stromovky. S bráchou, kamarády nebo třeba s kyjovskou babičkou. Ta se mnou často zašla k tzv. Zámečku, tedy Místodržitelskému letohrádku, odkud je krásný výhled až do Troje, a na stráni tam kvete množství rododendronů.

A až teprve docela nedávno jsem si všiml malého pietního místa nalepeného na ohradní zeď ruské ambasády, které připomíná jednu z mnoha obětí Pražského povstání. Na pomníčku ohrazeného laťkovým plůtkem je jen tento text:

KAREL ZBÍRAL
z ERVĚNIC
* 1897 PADL 7.5.1945

A tak mi vrtalo hlavou, kdo to byl, jakou měl rodinu, co se dělo po jeho smrti. Čeho se chytit, kde začít pátrat?
Časem jsem objevil na Letné další připomínky jeho osoby, na pamětní desce na budově Ministerstva vnitra, slavné „kachlíkárny“, nebo na budově sokolovny ve Strojnické ulici. Ale nic víc. Pátral jsem bezvýsledně na internetu, pátrat v Ervěnicích nemělo smysl, obec padla za oběť těžbě uhlí.
Rozhodil jsem tedy další sítě a především díky místostarostovi Jirkova p. Moutelíkovi a několika dalším návazným telefonátům s rodinami příbuzných a přátel Karla Zbírala se mi podařilo sestavit mozaiku dalších detailů. Tak tedy:
Karel pocházel z početné rodiny, měl mnoho sourozenců, tuším že jich bylo 7. Sám zůstal svobodný a bez dětí. Narodil se 30. září 1897 v Chomutově.

Po střelbě ve Stromovce (podobných pomníčků je v okolí několik) bylo jeho tělo umístěno spolu s dalšími v kostele sv. Antonína na Strossmayerově náměstí a následně byl pochován v Libni. Po čase ho nechala rodina zpopelnit ve Strašnicích a našel konečně klid na hřbitově v Jičíně.
Už to tedy pro mne není anonymní jméno, ale konkrétní člověk.

Od té době jsem si vzal toto místo jaksi na starost. Nevzhledné plaňky jsem v létě natřel Luxolem (jakkoliv podobné činnosti zoufale neovládám a je to patrně i poznat), už 2. rokem svítilo Karlovi o Vánocích betlémské světlo a dbám o to, aby nedělalo místo jeho památky Praze ostudu.

Budete-li mít ve svém okolí podobné místo, které je zjevně skoro zapomenuté, prosím, adoptujte ho. Podobně jako se lidé starají třeba o hroby našich vojáků daleko v cizině.
A až půjdete do Stromovky, zastavte se u pomníčku Karla Zbírala a zapalte mu svíčku, lampička je tam stále k dispozici.

P.S. Pokud by toto téma někoho zajímalo více, doporučuji www.vets.cz, tedy občanské sdružení Spolek pro vojenská pietní místa.

Petr Novák, Praha 28.12.2012