25. setkání

Jubilejní 25. setkání se konalo ve čtvrtek 19. června, tradičně v restauraci U Bronců v Praze.

Ještě předtím se část našich členů a příznivců účastnila návštěvy pietního místa v Pankrácké sekyrárně. Naneštěstí je to místo se zákazem focení, takže si odnesli pouze zážitky.

Účast na schůzi nebyla marná : Vladimír, Diana, Martin, Aleš s doprovodem, Standa a Michal Plavec, který vstoupil do Spolku.

Témat nebylo zase tolik, takže postupně:

Martin informoval o zahájení pokusu o zaregistrování naší první skrýše pro hru geocaching, což stále probíhá. Hromadně místo ještě navštívíme v sobotu na akci Českobrodské ČsOL.

Z knižní řady již byla na web ke stažení vložena první kniha „vojenská pietní místa města Český Brod“, která má být nejen ukázkou „městské“ řady, ale i možnou variantou pracovního sešitu pro hledače (proto ty relativně rozsáhlé, ale ne moc plné tabulky v závěru). Navíc se Standovi podařilo brožuru tak poskládat, že ji vytiskl oboustranně což ještě zlepšilo její vzhled.

Přijali jsme dohodu s Anletem „Pocta hrdinů národa“, která je zaměřena na údržbu pietních míst při příležitosti 90. výročí samostatnosti Československého státu.

Standa coby šéf přípravného výboru pro pořádání Pardubického semináře zahajuje práce, aby vše proběhlo zdárně jako v uplynulých ročnících. Ladil se hlavně vzhled letošního sborníku, který se bude tedy skládat z DVD (offline-dataset) a CD (přednášky, texty, bonusy) v jednom obalu s bookletem. A další nápady jsou vítané, směřujte je na Standu.

Nejpozději v sobotu v Brodě (maximálně na červencové schůzi) musí padnout termín na srpen-září pro představení našeho projektu odborné veřejnosti v hotelu Legie v Praze. A pochopitelně při té příležitosti se začal tvořit seznam zvaných, opět nápady koho ještě pozvat vítáme.

Řešili jsme co vše by mohla obsahovat tématická řada knižní edice a jeden z návrhů (Michal) byli vojáci okupačních armád z let 1968-89, kteří zahynuli v průběhu vlastní invaze a později – jistě zajímavé, ale i kontroverzní téma, ale proč ne.

Martin popsal průběh Historicko dokumentační komise Čsol, která byla zpravena o činnosti spolku a v souvislosti s památníkem na Vítkově opakoval náš návrh (přednesený již na této komisi), že by bylo více než vhodné, aby u památníků byla čestná stráž z řad AČR (a pochopitelně probíhalo ve světě běžné střídání stráží za přítomnosti veřejnosti). Tato maličkost by jistě zvýšila návštěvnost památníku a snížila vandalství a podobné rejdy na daném místě. S výtržníky by si jistě poradila vojenská policie.

Standa informoval na jednání na finančním úřadu, s tím že požadovaný papír zajistí a doručí úředníkům.
A pak už následovala volná a zajímavá diskuse. Tak na viděnou v sobotu a v červenci atd. A všem příjemné nastupující léto, dovolené, prostě čas na další hledání VPM ……..